top of page

Exercics de publicitat

QUÈ ÉS LA PUBLICITAT?

La Publicitat és el conjunt d'estratègies amb les quals una empresa dóna a conèixer els seus productes a la societat. La publicitat utilitza com a principal eina els mitjans de comunicació, aquests són tan diversos i tenen tanta expansió i impacte en el públic en general que són fonamentals per al comerç en general.

TIPUS DE PUBLICITAT

Publicitat referencial: explica les característiques del producte, diu com és, com actua, i tracta d'oferir arguments objectius, raonats i comprovables.

​

Publicitat emocional: apel·la als sentiments, a la relació amb els altres i amb el món, intentant convèncer als compradors que amb aquella marca se sentiran més volguts o felices.

​

Publicitat simbòlica: tracta d'aplicar a la marca un significat concret que la faci representativa dels nostres desitjos.

referencial.jpg

Referencial        

coca cola 2.jpg

Emocional

fullsizeoutput_1ee.jpeg

Simbòlica

PUBLICITAT / PROPAGANDA

Quan un fa publicitat el que cerca és un rendiment econòmic i comercial. Vol vendre una cosa material o algun servei. La propaganda, en canvi, té com a objectiu vendre idees, opinions, donar a conèixer una doctrina, una creença, etc. Qui fa propaganda no té com a objectiu aconseguir un rendiment immediat.

propaganda-y-publicidad-8-638.jpg

Propaganda                                        Publicitat

FORMULA AIDA

El terme AIDA és un model clàssic que descriu els efectes que produeix seqüencialment un missatge publicitari. La paraula «AIDA» és un acrònim que es compon de les sigles dels conceptes en anglès d'atenció (attention), interès (interest), desig (desire) i acció (action).

PARTS D'UN ANUNCI GRÀFIC

Headline: encapçalament d'un anunci gràfic.  

Bodycopy: text que forma el contingut principal d'un llibre, revista, pàgina web o qualsevol altra feina imprès o digital. Visual: part que atrau al lector mitjançant imatges, videos, etc.  

Pay off: remarca la idea principal de l’anunci i a més tracta de ser clar i fàcil de recordar. 

PREGUNTES SOBRE PUBLICITAT

- Què és el departament de comptes? 

​

El Departament de Comptes és l'enllaç de l'Agència amb el client (compte). La seva principal comesa és mantenir la relació amb els clients i coordinar el procés publicitari. La seva grandària i complexitat vindrà determinat per la cartera de clients i/o els criteris de desenvolupament i expansió de l'Agència. 

​

- Com és el rodatge d'un espot? 

​

Els espots audiovisuals es desenvolupen des del concepte fins al rodatge i postproducció, per a fer-lo possible els punts principals a tenir en compte a l'hora de començar a idear l'espot són:

• La idea, què volem comunicar
• El feeling, què volem transmetre
• El pressupost, amb quins mitjans comptem
• El timing, quant ha de durar

​

- Com s'aconsegueix que un anunci sigui viral? 

​

En una acció de màrqueting viral, la idea ho és tot. No és necessari tenir una forta inversió de publicitat, sinó que la idea sigui tan bona en si mateixa, que unint-la a l'execució, l'efecte sigui més que perfecte. Moltes vegades un vídeo viral es promociona per si sol, pel boca a boca o per les xarxes socials, que ajuden a amplificar el missatge.

​

- Com es posa el preu d'un producte? 

​

Per a poder determinar quin serà el preu o els preus dels nostres productes podem usar dos mètodes: el mètode de costos, que consisteix a sumar tots els costos del producte i després afegir-li el marge de guany que volem guanyar, per exemple, el 25%. 

​

​

- Qui controla que els anuncis compleixin la normativa? 

​

La Directiva europea té per objecte permetre el control de la publicitat enganyosa en interès dels consumidors, dels competidors i del públic en general. A més, estableix en quines condicions és legal la publicitat comparativa. Segons el recollit en aquest portal, la Directiva Europea especifica aquests tipus: publicitat enganyosa i publicitat comparativa. Per part seva, la Llei General de Publicitat, d'àmbit estatal, regula la publicitat il·lícita.

​

- Quina diferència hi ha entre publicitat i propaganda? 

​

Quan un fa publicitat el que cerca és un rendiment econòmic i comercial. Vol vendre una cosa material o algun servei. La propaganda, en canvi, té com a objectiu vendre idees, opinions, donar a conèixer una doctrina, una creença, etc. Qui fa propaganda no té com a objectiu aconseguir un rendiment immediat.

​

- És el mateix fer un espot que una campanya de conscienciació? 

​

L'espot és aquell espai publicitari que apareix en cinema o en televisió, és a dir, l'espot pot classificar-se en el grup d'avisos audiovisuals que integren àudio i imatges. La meva germana apareix en l'espot d'una marca nova de llenceria femenina. Les campanyes de conscienciació corresponen a tots dos tipus perquè la seva finalitat pot ser influir en el comportament de les persones i/o ser un mitjà d'atreure atenció i generar suport públic.

​

VOCABULARI

Briefing: document en el qual es recull tota la informació prèvia sobre l’empresa i el producte per tal de poder iniciar la campanya en la direcció encertada.

​

Segmentació: és l’acció de dividir el conjunt del mercat en diferents parts per a triar el públic objectiu de cada anunci. Aquesta divisió es pot fer amb diferents criteris: edat, sexe, interessos, etc.

​

Públic objectiu: és el grup de persones que comparteixen unes determinades característiques i que per això seran el públic a qui anirà dirigit un anunci. En anglès s’utilitza el terme target.

​

Director d’estratègia (Planner): és la persona (o departament) encarregada de dissenyar la planificació d’una campanya publicitària.


Identificació: estratègia publicitària que consisteix a buscar que l’espectador d’un anunci s’identifiqui amb el seu protagonista, de manera que vulgui consumir el mateix producte. S’acostuma a distingir entre identificació real i identificació ideal.


Posicionament: estratègia que consisteix a determinar en quin espai es col·loca el propi producte respecte dels de la competència en la ment del consumidor.


Eslògan: frase breu que resumeix el missatge d’una campanya publicitària i normalment es col·loca al final dels anuncis televisius.


Publicitat emocional: estratègia que consisteix a anunciar un producte utilitzant emocions lligades al producte en lloc d’arguments racionals.


Publicitat viral: publicitat (de vegades camuflada) que es transmet per internet de manera similar a com es transmet un virus: una cèl·lula infectada en contagia unes quantes que al seu torn en contagien cadascuna unes quantes més i d’aquesta manera amb l’acció de cada actor no es sumen infectats sinó que es multipliquen.


Jocs publicitaris: jocs, generalment gratuïts i a Internet, encarregats per una marca per tal que el seu producte o logo sigui el centre del joc.


Publicitat enganyosa: publicitat que indueix els espectadors a errors sobre la seva naturalesa, preu, qualitat, etc.


Postproducció: és l’etapa final del rodatge d’un anunci en la qual es munten les imatges, es retoquen si cal, s’hi afegeixen efectes especials, la banda sonora, etc.

bottom of page