Festival Panoràmic 2019
"Panoràmic" és un festival situat la Roca Umbert el qual explora la relación entre el cinema, la fotografia i els nous llenguatges audiovisuals. Aquest any (2019) han celebrat la tercera edició, la qual tenia com a temàtica el 50 aniversari de l'arribada de l'home a la lluna. En aquest festival tenim la possibilitat de visitar tres sales amb diferents exposicions. Les sales són: Dents de Serra, La Miranda i La Tèrmica.
Primera sala: Dents de serra
En aquesta sala podem trobar:
Moon project:
Els creadors d'aquest projecte són Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita. El projecte es basa en la representació de les dues cares de la lluna mitjançant pintures, dibuixos, cartells, fotografies...tot allò que tracti sobre la lluna. L'objectiu del Moon project és explicar a l'espectador el recorregut gràfic i visual sobre la lluna i, a més, l'imaginari que s'ha creat al llarg de la història sobre aquesta.
Les llunes dels astrònoms: Representacions des de 1610 fins a 1910
Exposició comissariada per Lourdes Delgado. En aquesta exposició podem veure imatges que tractaven de representar la lluna des d'un puntualizó de vista científic, des d'alguns dibuixos de Galileu Galilei al 1610, els quals suposaven una refutación científica al model geocèntric, fins al 1910, quan l'observatory de París va publicar fotogravats de Maurici Loewy i Pierre Henri Puiseux, els quals tenien un valor documental associat a la fotografia i qualitat en les imatges.
Le cose che si vedono in cielo
Mostra comissariada per Ilaria Campioli. L'exposició basada en la recopilació de 60 llibres de fotografia recents que tracten de representar el cosmos i inmortalitzar les imatges més precises i sofisticades. El disney i la gràfica han estat obra de Nicoletta Fontanesi i Antonella Cipressini.
Segona sala: La Miranda
En aquesta sala podem trobar:
Alucinaje
El creador és Enric Martí. L'autor va decidir basar el seu projecte en el 50 aniversari de l'arribada de l'home a la lluna i recollir diferents documents i videos relacionats a les xarxes. L'objectiu d'aquest projecte era mostrar el debat entre les persones que creuen que l'home ha arribat a la lluna i les que creuen que no.
The Afronauts
La creadora és Cristina de Middel. L'exposició està basada en la documentació d'un programa especial de Zàmbia, l qual pretenia enviar dotze astronautes i deu gats a la lluna per tal de superar el repte marcat per Estats Units i la Unió Soviètica. Les Naciones Unides no van donar suport al projecte i mai va arribar l'ajuda econòmica, així que el projecte no va tenir lloc.
Tercera sala: La Tèrmica
En aquesta sala podem trobar:
Transelenita
L'autor és Marcel·lí Antúnez, un dels artistes amb més influència en l'art relacionat amb la performance mecatòrica, la il·lustració robòtica i les tecnologies digitals. Mitjançant aquesta exposició podem veure l'interès de l'autor per la construicció de relats a partir de viatges místics.
Aquesta mostra ens proposa un viatge on es podran veure diversos audiovisuals en format d’instal·lació interactiva com Selenita (2015), Transpermia (2003/2004), Tantal (2004) o HIPNOTOC. (1998/2008) i d’altres.
Obra destacada
Una de les meves obres preferides d'aquest festival és Tantal (2004), creada per Marcel·lí Antúnez i situada a la tercera sala, La Tèrmica. Aquesta és una obra interactiva en la qual l'espectador pot col·locar la seva cara dins d'una obertura i es fa una fotografia de la cara. Poc després, apareix un video a la pantalla en el qual els personatges tenen com a cara la imatge capturada prèviament. És una de les meves obres preferides ja que l'espectador pot implicar-se i interactuar amb l'obra, cosa que pot crear més interés.